Hoe werkt de verhuizing van een .com-, .net-, .org-, .biz- en .info-domeinnaam?

Laatste aanpassing op: Di, 2 Aug, 2016 at 2:35 PM


De regelgeving voor de verhuizing van domeinnamen is al een aantal keren gewijzigd. Eerst was het zo dat je de verhuizing van de domeinnaam moest goedkeuren om zo’n verhuizing tot een goed einde te brengen. Als je niet of verkeerd op het bericht reageerde, dan werd de verhuizing automatisch gestopt en moest je weer helemaal vooraan beginnen.

Toen werd de procedure gewijzigd. Als je een emailtje kreeg voor het bevestigen van de verhuizing van je domeinnaam en je had niet gevraagd om een verhuizing, dan moest je dat expliciet aangeven in dat emailtje, zodat de verhuizing niet door kon gaan. Deed je dat niet, dan werd de domeinnaam automatisch verhuisd naar een andere provider. Je moest binnen 5 dagen negatief reageren nadat je het emailtje voor de verhuizing van je domeinnaam had ontvangen, anders werd deze verhuisd. Dit werkte dus in de hand dat iemand anders jouw domeinnaam kon 'afpakken'!

Gelukkig is dit weer aangepast en moet je op de mails reageren om de domeinnaam te kunnen verhuizen. Voor een .com-, .net-, .org-, .biz- en een .info-domeinnaam geldt dat je een autorisatiecode nodig hebt om te kunnen verhuizen. Die moet worden opgestuurd door de huidige provider. Je moet die code dus aanvragen bij de provider bij wie de domeinnaam geregistreerd staat. Naast de autorisatiecode wordt er een tweede mail gestuurd waarin je moet bevestigen dat je akkoord gaat met de verhuizing. Dit doe je door op de link te klikken die in dat mailtje staat. Je wordt dan doorgestuurd naar een aparte pagina bij onze domeinaamprovider Real Time Register waar je de autorisatiecode moet invullen om de verhuizing doorgang te laten vinden.

Let op: bij deze extensies is het ook de bedoeling dat de status 'protected' wordt opgeheven, alvorens de verhuizing in gang kan worden gezet. Je kunt dit terugvinden in de whois van de domeinnaam. Er staat dan 'status protected' of 'registrar lock' of iets dergelijks bij. Op aanvraag kun je de domeinnaam laten vrijgeven voor een verhuizing. Let op: dit geldt alleen voor als je bij ons opzegt. Als je van een andere provider naar ons komt, moet die provider ervoor zorgen dat de domeinnaam wordt vrijgegeven om te verhuizen. Klik hier om een aanvraag in te dienen om je domeinnaam vrij te laten geven voor de verhuizing.

Je ziet wel dat het echt heel erg belangrijk is dat jouw gegevens in de 'whois' up-to-date zijn. Je kunt dit nakijken op bijvoorbeeld http://whois.domaintools.com/. Je moet hier vooral kijken naar het administratieve contactadres. Het mailtje wordt namelijk naar dit adres gestuurd. Zorg er dus voor dat je hier op kunt reageren.


Vond je dit antwoord nuttig? Ja Nee

Kun je aangeven hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Excuses voor het Engelstalige formulier