Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Laatste aanpassing op: Vr, 22 Jun, 2018 at 4:24 PM

Deze twee termen kom je tegen als je aan de slag gaat met het instellen van je email. POP en IMAP hebben te maken met het ophalen en beheren van jouw email.

De korte uitleg:

Bij POP3 haal je mail binnen op één of meer apparaten en laat je de server mail die ouder is dan bijvoorbeeld 30 dagen automatisch verwijderen met als voordeel dat je mailbox nooit vol raakt en alle emails in hun geheel op één of meer apparaten staan. Je moet dan wel een paar instellingen goed doen (zie lange uitleg).

Bij IMAP blijft alle mail op de server staan en kun je op één of meer apparaten kopieën van die mail binnenhalen op het moment dat je ze nodig hebt. Je moet dan op den duur aardig wat ruimte ter beschikking hebben voor je mailboxen of zelf oude emails weggooien. Alleen zijn ze dan ook op je verschillende apparaten weg.

De lange uitleg:

Wanneer kies ik voor POP3?
Wil je altijd en overal over je complete emails kunnen beschikken, ook als er even geen internetverbinding is? Dan kun je het beste voor POP3 kiezen. Ook als je per apparaat (smartphone, tablet, laptop) wil bepalen hoe je daarop je email beheert.

De mailprogramma's waar jij gebruik van maakt (bijvoorbeeld Outlook of Thunderbird, of op je iPhone) halen dan automatisch alle nieuwe email vanaf onze server binnen. Het is wel belangrijk dat je per apparaat bij het eenmalig instellen van je email aangeeft dat je een kopie op de server wil laten staan voor een aantal dagen. Ergens tussen de 30 en de 60 dagen is wel goed, omdat je binnen 30 of 60 dagen altijd wel de mail op elk van je apparaten een keer hebt binnengehaald.

Voordeel: De webmail neemt weinig of geen ruimte in op de server dus de mailbox kan ook niet vol komen te zitten. Je zult dan altijd mail kunnen blijven ontvangen. Bij een mailbox kan het namelijk voorkomen dat als deze vol is, je geen mail meer ontvangt. Dat is natuurlijk behoorlijk vervelend! Een ander voordeel is dat je altijd op elk apparaat de volledige emails hebt.

Nadeel: Als je vergeet in te stellen dat er een kopie van de mail op de server achter moet blijven en je haalt op één van je apparaten je mail binnen, dan is er geen kopie op de server en kun je die emails niet nog eens op een ander apparaat binnenhalen. Het is dus heel belangrijk dat je per apparaat instelt dat je voor bijvoorbeeld 30 dagen een kopie van elke email op de server wil laten staan, zodat je tijd hebt om op je andere apparaten ook die mail binnen te halen. Je hoeft dat per apparaat, per emailadres maar één keer in te stellen.

Wanneer kies ik voor IMAP?
Wil je geheugenruimte op bijvoorbeeld een smartphone besparen en toch al je emails kunnen bekijken op het moment dat je ze nodig hebt? Dan kun je het beste kiezen voor IMAP.

Om die geheugenruimte te besparen kun je namelijk instellen dat je emailprogramma alleen de onderwerpregels en de afzender binnenhaalt, maar niet de inhoud of bijlages van de mail zelf. Onze server bewaart alle originele emails voor je en op het moment dat je een bepaalde email wil zien kun je een kopie van de server binnenhalen op je smartphone, tablet of computer. Je moet dan wel een internetverbinding hebben.

Je kunt ook standaard alle emails binnen halen als je dat wil, alleen als je een mail verwijdert van je apparaat, dan is die mail ook weg op de server en uit al je andere apparaten. Je moet daar dus heel voorzichtig mee omgaan.

IMAP synchroniseert dus al je email over verschillende apparaten. Je hebt altijd overal hetzelfde.

Voordeel: Je kunt je mail altijd bekijken en instellen op meerdere apparaten, zoals bijvoorbeeld een pc/laptop, tablet en smartphone en je hebt overal altijd dezelfde mail.

Nadeel: Als je ergens een email delete wat niet je bedoeling was dan is die overal gedeletet; op de server maar ook op je andere apparaten. En jouw mailbox op onze server kan sneller vol raken. Als dat gebeurt kun je geen mails meer ontvangen. Erg vervelend natuurlijk. Houd er dus rekening mee dat je ééns in de zoveel tijd je mailbox bij ons op de server even op moet ruimen. Klik hier om te lezen hoe je je mailbox kunt opschonen.

Op de volgende pagina kun je alle instellingen terug vinden: Hoe stel ik mijn mailbox in mijn mail programma in?

Lastig allemaal? Onze supportafdeling helpt jou graag. Klik hier om contact op te nemen.