Wat is DNS eigenlijk?

Laatste aanpassing op: Ma, 8 Aug, 2016 at 2:51 PM

DNS is de afkorting van Domain Name Service (System). Dit briljante systeem bestaat uit een groot aantal super snelle computers in het wereldwijde web. Samen zorgen die ervoor dat alle op internet aangesloten domeinnamen bereikbaar zijn.

Je kunt DNS wel een beetje vergelijken met een telefoonboek. Zoals je in een telefoonboek een telefoonnummer bij een naam opzoekt, vertaalt het DNS-systeem domeinnamen naar IP-nummers (ook wel IP-adressen genoemd). Dus als je bijvoorbeeld AlphamegaHosting.com intypt wordt die domeinnaam vertaalt naar IP-adres: 93.187.216.35.

Stel je voor dat je voor iedere website zo'n nummer moet intypen... Dus je begrijpt wel dat DNS onmisbaar is voor het gebruik van internet en voor alles wat daarmee te maken heeft.

Leuk weetje: DNS is ontworpen door Paul Mockapetris in 1985. We hebben overigens een filmpje voor je waarin DNS op een leuke manier wordt uitgelegd. Check it out!