SSL, https, secure... wat houdt dat allemaal in en waarom is dat zo belangrijk?

Laatste aanpassing op: Di, 16 Aug, 2016 at 10:01 AM

Google wil graag naar een veiliger internet voor iedereen toe werken en heeft aangekondigd dat ze de veiligheid van websites één van de weegfactoren gemaakt hebben waarmee ze beoordelen hoe hoog sites in google komen te staan.

De manier waarop websites beveiligd worden is met een SSL-certificaat (Secure Socets Layer Certificaat). Zo'n SSL-certificaat versleuteld (encrypt) alle data die tussen de server en de browser van de bezoeker op en neer gaat, zodat er onderweg niks mee kan gebeuren. Er komt dan ook een slotje in de adresbalk te staan en er komt een s van secure achter de http te staan.

Een andere, zeer belangrijke reden waarom je de move naar https wilt maken is dat Google de Page Rank (waarde) van je pagina mede bepaalt aan de hand van Link Juice.

Hoe belangrijker de website is die naar jouw webpagina linkt, hoe meer waarde Google aan zo'n link hecht. Elke pagina op het internet krijgt van Google een Page Rank waarde. En die waarde kan deels doorgegeven worden aan de pagina's waar zo'n webpagina naar linkt.

Een pagina heeft 100% van zijn page rank te verdelen over het aantal uitgaande links vanaf die pagina. Dus een link vanaf een pagina met 4 uitgaande links kan 25% van de Page Rank van die pagina doorgeven aan de pagina waar naar gelinkt wordt. Dat is link juice.

Maar nou komt ie: link juice kan NIET doorgegeven worden van HTTPS naar HTTP! Met andere woorden, een link van een secure website naar een niet-secure website stuurt wel bezoekers door, maar geeft geen link juice door.

Dit betekent dat naar mate de belangrijkere sites op het internet naar https overstappen, de sites die links naar zich hebben vanaf dat soort sites gaan wegzakken in Google als ze niet zelf ook naar HTTPS overstappen.

De prijzen van een Domain Validated (DV) certificaat lopen uiteen van een paar tientjes tot over de honderd euro per jaar.

Bij Alphamega krijg je een gratis een SSL certificaat bij je SwiftySite 2 en hoger.

Je hoeft er verder niks voor te doen. Onze manier om jou te bedanken voor je klandizie ;-)